Când renovarea in Apartamentul 22 se apropia de jumătatea drumului am început să căutăm o recomandare pentru a face mobila pe comanda. Cum am parcurs drumul de la intenție la execuție, cum a ieșit totul și, mai ales, cât a costat? Citește mai jos!
Pasul 1 – Am stabilit ce mobilier vrem
Urma să ne mutăm de la 3 camere la 4 camere. Dar am decis că din fosta casă, mobilată cu vreo 15 ani în urmă, nu vom lua în Apartamentul22 decât un pat relativ nou dintr-un dormitor. Atât! În rest, aveam nevoie de mobilier nou, pe comandă, în tot apartamentul. Mai exact, lista a fost următoarea:
- hol intrare: cuier și pantofar
- bucătărie: corpuri si blat de lucru cu electrocasnice încorporate, corpuri suspendate, masă
- dormitor 1: pat de mijloc, somieră rabatabilă, noptiere, corpuri suspendate deasupra patului, două șifoniere duble, comodă mare cu 9 sertare , birou + rafturi cărți
- dormitor 2: pat de mijloc, somieră fixă, soldat cu noptieră, corpuri suspendate, șifonier cu două uși, birou, rafturi cărți
- dormitor 3: șifonier 2 uși, comodă 4 sertare mari, birou
- living: bibliotecă + șifonier 2 uși
- două dulapuri depozitare pe cele două holuri de lângă băi
- un dulap depozitare în balcon
- un dulap mic în baie
Destulă mobilă, nu? 🙂
Pasul 2 – Am căutat inspirație online, apoi ne-am desenat singuri mobilierul
În tot procesul de renovare am fost independenți, adică nu am lucrat cu arhitecți sau designeri de interior. Nu pentru că n-am fi vrut, ci pentru că bugetul nu ne-a mai permis așa ceva. În plus, avem încredere în gusturile noastre :).
Așa că ne-am proiectat singuri mobilierul, cap-coadă. Mai întâi am cotrobăit intens pe diverse site-uri pentru inspirație – cele mai OK ni s-au părut Houzz (au și aplicație) și platforma locală PovesteaCasei.ro. Pe Houzz sunt zeci de mii de fotografii, ai multe filtre (poți, de exemplu, să cauți in funcție de încăpere, suprafață, culoarea mobilei, stilul de mobilier etc) si ai posibilitatea de a salva în foldere tot ceea ce îți place și îți poate servi ulterior drept inspirație.
După ce ne-am făcut o idee despre cum vrem să arate mobila noastră am început să măsurăm cu atenție și să facem schițele. Am căutat să fim practici, să optimizăm spațiul și să nu aglomerăm unde nu e cazul. Evident că nu ne-a ieșit din prima, am consumat un bloc de desen și vreo două gume de șters până la final 🙂 Și, oricum, tușa finală a fost pusă de cel care a executat efectiv mobila, după măsurătorile oficiale și updateurile făcute în urma consultărilor cu el. Dar forma, împărțirea și culorile au fost cele decise de noi.
Pasul 3 – Am cerut recomandări pentru producători de mobilă
Am întrebat stânga-dreapta, printre rude și prieteni, am căutat chiar și ceva referințe online și așa am alcătuit o listă cu 7-8 producători cărora le-am cerut cotații de preț. Le-am trimis aceleași cerințe tuturor, aceleași scheme, aceleași solicitări. Ca să putem compara, la final, mere cu mere.
Unii au răspuns foarte repede și profi, alții au promis și n-au mai revenit niciodată cu estimările, unii au dat prețuri OK, la alții ni s-au părut exagerate, unii erau stăpâni pe meserie, alții nu inspirau încredere. Reteta diferă de la om la om.
Aici, de exemplu, este un comparator de prețuri, pe baza estimărilor primite de la producătorii de mobilă care ne-au fost recomandați și cu care am discutat proiectul:
Când am avut întreg tabloul în față am putut alege în funcție de mai mulți factori. Și așa am decis să batem palma cu Eugen, un tip pe care îl cunoșteam personal, care face mobilă de 17 ani și cu care mai avusesem un proiect cu ceva vreme în urmă, deci știam cum lucrează. Ne-a oferit și cel mai bun preț, dar ne-a inspirat și cea mai mare încredere. Pe parcurs aveam să ne felicităm pentru alegere.
Pasul 4 – Am ales materialele, culorile, feroneria
În primă fază, Eugen a venit la apartament, a măsurat cu atenție în toate încăperile, am discutat și am lămurit toate dilemele etc, apoi a stilizat și a corectat toate schemele noastre de amatori, folosind dimensiunile rezultate din măsurătorile lui. Ulterior am rugat un amic să facă o simulare 3D a mobilei, ca să fim siguri că arată bine :). Așa urma să arate mobila de bucătărie, de exemplu:
Eugen ne-a adus un paletar, să alegem culorile, de principiu.
După câteva zile am fost cu el chiar la depozitul de unde își procura materialele, undeva prin Prelungirea Ghencea – spre Domnești. Acolo erau expuse bucăți mai mari de materiale, așa că ne-am făcut o idee mai clară despre cum arată unul sau altul.
Aici, la depozit, am ales PAL-ul, MDF-ul, blatul de bucătărie, feroneria și mânerele pentru fiecare piesă de mobilier în parte.
⇒ Toată mobila din Apartamentul22 a fost făcută cu PAL Egger de 18mm, adică un material de bună calitate (multe dintre magazinele mari de mobilă folosesc PAL mai subțire, de 16mm, și de la producători mai slabi).
⇒ De asemenea, toată feroneria este Blum – brand de top în acest domeniu.
⇒ Absolut toate balamalele și toate sertarele au amortizare, adică sunt cu închidere soft-close (nu se trântesc, ci se închid lent, fără zgomot).
⇒ La bucătărie am folosit fronturi din MDF vopsit, care rezistă mai bine la căldură și la umezeală. Plus blat termorezistent Egger, glisiere Tandem de la Blum, sertare cu extracție totală etc.
Pe scurt, am folosit doar materiale de calitate.
Costul total al mobilierului (toată lista de mai sus) a fost 31.500 lei. Adică 6.800 de euro, la cursul din toamna lui 2017.
Pasul 5 – execuția
Am bătut palma cu Eugen pe 25 octombrie, am plătit un avans și am semnat o hârtie pe care am trecut piesele de mobilier, materialele, schemele etc + data maximă a livrării: 10 decembrie.
Apoi a cumpărat materialele și a început să le pregătească. Pe la 15 noimbrie deja m-a sunat să mă întrebe cum stau cu renovarea, că deja ar cam vrea să înceapă să-mi aducă din marfă 🙂 L-am mai amânat un pic, dar în ultima săptămână din noiembrie, imediat după ce am montat parchetul, Eugen a adus 80% dintre “lemne” în apartament.
PAL-ul a fost debitat și tăiat la dimensiuni perfecte în atelierul lui Eugen, acolo unde au fost asamblate apoi unele piese de mobilier. Cele mai mari însă, care nu încăpeau pe ușa noastră, au fost aduse pe bucăți și asamblate chiar la fața locului, în apartament adică.
Pasul 6 – montajul și recepția
Eugen și ceilalți băieți din echipa lui au stat în apartament 7 zile de dimineața până seara pentru a asambla piesă cu piesă mobila din fiecare încăpere.
La final, totul a ieșit perfect!
Noi ne-am declarat mulțumiți 101% de mobila pe comanda. De ce?
⇒ Mobila arată impecabil, se vede că s-au folosit materiale de calitate. E drept că asta a crescut prețul, dar a fost alegerea noastră, mergând pe ideea că mobilierul nu îl faci pentru a-l schimba din 3 în 3 ani.
⇒ Montajul a fost făcut foarte bine. Totul este aliniat la milimetru, totul funcționează perfect (uși, sertare etc), nimic nu scârțâie, nimic nu pare nelalocul lui. Din păcate, uneori până și un mobilier bine executat este compromis din cauza montajului prost. La noi totul a fost în regulă din acest punct de vedere.
⇒ Oamenii au fost punctuali, paroliști și pricepuți. Nu ne-au întârziat nici măcar cu o zi, ne-au livrat exact ce am cerut, s-au ținut de cuvânt cu tot ce am stabilit. Și, cel mai important, ne-au făcut mobilierul fix cum îl visam!
Așadar, îi recomandăm cu toată inima pe băieții de mai sus, în special dacă nu căutați neapărat mobilă foarte ieftină, ci mai degrabă făcută cu simț de răspundere și cu materiale de calitate. Pe Eugen îl puteți găsi la 0767 669966. Succes!
UPDATE 2018
Recomandarea de pe Apartamentul22 i-a adus lui Eugen multe comenzi, chiar mai multe decât poate duce împreună cu echipa lui 🙂 “Avem în permenență lucrări antamate pentru următoarele 3-4 luni. Sunt nevoit să refuz mulți clienți pentru că efectiv nu am cum să produc atâta mobilă, cu toată bunăvoința mea … La un moment-dat, din pricina aglomerației, am rătăcit niște agende cu scheme și am încurcat câțiva clienți. Atunci am decis că nu e OK să fac lucrările pe repede înainte, pentru că nu îmi place să fac rabat de la calitate. Suntem foarte ocupați, avem comenzi pe 3-4 luni în avans. Și vreau să avem în continuare clienți mulțumiți, la fel ca la Apartamentul22”.
CITEȘTE și:
⇒ Cât costă renovarea unui apartament de 4 camere? Iată lista completă a cheltuielilor
⇒ FOTO: Așa arată Apartamentul 22 după o renovare completă!
In galeria foto de mai jos, alte cateva scheme si piese de mobilier de la comanda facute de Eugen, pentru alti clienti
Salut, mdf vopsit la ce pret ati gasit metrul patrat?