De câțiva ani și în România a apărut un document nou, certificatul de performanță energetică (certificat energetic), act care este obligatoriu să existe la vânzarea / cumpărarea, închirierea, recepția sau renovarea majoră a unei clădiri sau a unei părți de clădire (de exemplu apartament, etaj etc.).
Certificatul energetic a fost introdus în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.
Vă prezint în continuare câteva informații utile despre acest document. Puteți vedea mai multe detalii pe această temă studiind site-ul www.avizez.ro aparținând companiei Enermed Impex SRL București.
Ce este un certificat energetic? Ce sunt clasele energetice?
Certificatul de performanță energetică (mai cunoscut sub numele mai scurt de certificat energetic) este un document legal care prezintă eficiența energetică a unei clădiri sau unități (părți de clădire).
Imobilele sunt incadrate în clase energetice, în funcție de consumul energetic anual pe metrul pătrat (ceva similar cu clasele energetice de la electrocasnice).
Astfel, în clasa A sunt încadrate acele clădiri (părți de clădire, apartamente) care au un consum energetic de sub 125 kWh/m2/an. Acestea sunt cele mai eficiente clădiri din punct de vedere energetic.
La polul opus este clasa G, cuprinzând clădirile cu un consum de peste 820 kWh/m2/an.
Ce se poate întâmpla în cazul în care nu există un certificat energetic?
Conform Legii nr. 372 din 2005 republicată, modificată și completată prin Legea 159 din 2013 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 13 din 2016:
- Pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul / proprietarul / administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii / unităţii de clădire pe care urmează să o cumpere/închirieze, după caz.
În caz contrar contractele de vânzare – cumpărare sunt supuse nulității relative conform Codului Civil.
La încheiere contractului de vânzare/cumpărare, vânzătorul trebuie să-i dea cumpărătorului originalul actului. - De asemenea, la vânzare / cumpărare sau închiriere o copie a acestui document trebuie depusă la organul fiscal.
- Pentru clădirile ce se construiesc, acest certificat trebuie să fie prezentat în original comisiei comisiei întrunite în vederea recepţiei la terminarea lucrărilor și se anexează, în copie, la procesul – verbal de recepţie, constituind parte componentă a cărţii tehnice a construcţiei.
Procesul-verbal încheiat cu ocazia recepţiei la terminarea lucrărilor şi neînsoţit de copia de pe certificat este nul de drept. - Anunțurile de vânzare sau închiriere va trebui să conțină informații din certificat: clasa energetică, consumul total specific de energie și indicele de emisii echivalent CO2;
- De asemenea, în cazul clădirilor vizitate frecvent de public, actul trebuie să fie afișat la loc vizibil și accesibil.
- În cazul renovărilor majore, pe lângă certificatul de performanță energetică mai este nevoie și de audit energetic.
Cine are dreptul să emită un certificat energetic?
Singurii care au dreptul să emită acest document sunt auditorii energetici atestați.
Există două grade profesionale pentru acești specialiști:
- cu grad profesional I (cel mai înalt), care au dreptul să elaboreze certificate energetice pentru toate categoriile de imobile. Aceștia au dreptul să elaboreze și audit energetic.
- cu grad profesional II, care pot emite actul doar pentru case și apartamente și nu pot realiza auditul energetic al clădirilor.
Cine plătește pentru elaborarea certificatului energetic și cât durează emiterea lui? Cât costă acest document?
Auditorii sunt plătiți de către solicitanți, adică proprietarul/investitorul/administratorul clădirii sau părții de clădire ce se supune analizei.
Fiecare specialist atestat își are propriile tarife și ritm de lucru.
De exemplu, pentru imobilele din București și județul Ilfov auditorii companiei Enermed Impex SRL emit acest act în maxim 24 de ore de la primirea copiilor după acele acte ale clădirii sau apartamentului de care are nevoie și vizitarea imobilului pentru observații și măsurători.
Ca exemplu, pentru apartamente cu dimensiunile obișnuite din zona București – Ilfov, prețurile solicitate de companie sunt următoarele:
- garsonieră – 130 lei;
- 2 camere: 150 lei;
- 3 camere: 160 lei;
- 4 camere: 170 lei.
Pe lângă aceste costuri, în cazul în care doriți să vă expediem prin acasă actul emis oriunde în România, se adaugă:
- 10-15 lei în București, în funcție de modul de plată;
- 20 lei în afara Bucureștiului.
Cum procedați pentru a obține acest document?
Pentru a putea face calculele și a emite certificatul, specialiștii au nevoie de date.
O parte dintre ele le vor obține studiind câteva dintre actele clădirii, iar altele studiind clădirea la fața locului (este necesară o scurtă vizită pentru observații și măsurători).
Pentru aceasta, solicitantul va trebui să facă copii după cele câteva acte ale apartamentului sau clădirii pentru care solicită certificarea și să le înmâneze specialistului (care sunt acestea vă poate informa auditorul).
Pe baza calculelor inginerești se emite certificatul de performanță energetică.
Valabilitatea certificatului de performanță energetică
De la elaborarea sa, certificatul de performanță energetică este valabil timp de 10 ani, cu excepţia situaţiei în care se efectuează lucrări de renovare majoră care modifică consumurile energetice ale clădirii sau părții de clădire.
*Articol publicitar