Totul despre instalația electrică: preț manoperă, cost materiale, recomandare electrician

Totul despre instalația electrică: preț manoperă, cost materiale, recomandare electrician

Totul despre instalația electrică: preț manoperă, cost materiale, recomandare electrician

2854 2461 Oana

Cum la Apartamentul22 ne-am propus o renovare completă, evident că pe lista cu lucrări obligatorii am trecut din start si refacererea instalatiei electrice.

Blocul e din ’82 si instalația originală fusese schimbată acum vreo 15 ani. Se trecuse pe cupru, dar s-a folosit un copex de slabă calitate, care nu permitea intervenția în caz de nevoie. În plus, era nevoie să refacem circuitele și să tragem prize mai multe, în poziții noi. Așa că am pornit la drum 🙂

IMPORTANT! Intră pe FORUM pentru întrebări, răspunsuri, păreri, informații, sfaturi și idei pentru amenajări interioare – click AICI

Pasul 1: găsirea unor electricieni buni. Am avut noroc la capitolul “recomandare electrician” și am bătut palma destul de repede cu o echipă formată din doi buni meseriași: Costel și Ion. Manopera refacere instalatie electrica: 4.400 lei. Iar durata lucrării a fost estimată la 2-3 săptămâni.

Pasul 2: ne-am gândit la noile poziții ale prizelor și întrerupătoarelor, am decis ce consumatori vom avea în fiecare cameră (de exemplu, am fost mai atenti la bucatarie, pentru ca o folosim intensiv, testăm tot felul de retete culinare, așa ca am ales un cuptor mai performant) si apoi am făcut schema pe baza căreia urmau să se refacă circuitele. Ăsta e un pas foarte important, pentru că după ce se fac șanțurile e mai greu să tragi prize pe alte poziții decât cele inițiale.

Nouă nu ne-a ieșit perfect, am greșit cu câțiva centrimetri aproximarea unor poziții pentru că la acel moment nu știam exact dimensiunile mobilei, așa că la două televizoare încă avem prelungitoare și fire vizibile… În rest e foarte confortabil să faci totul așa cum vrei tu! De exemplu:

  • am tras prize speciale în dreptul fiecărei noptiere, pentru a avea la îndemână încărcătoarele de telefon și laptop, fără să ne mai împiedicăm în prelungitoare
  • în anumite locuri am pus întrerupătoare tip cap-cruce și cap-scară. Adică aprinzi becul de la un întrerupător și îl oprești de la altul. E comod mai ales în dormitoare, nu te mai ridici din pat să stingi lumina dacă ai întrerupător conectat lângă noptieră
  • fiecare consumator mare (cuptor electric, aer condiționat, mașini de spălat etc) are circuit propriu.

Cam așa arăta planul desenat de noi cu carioci 🙂

Pasul 3: refacerea circuitelor electrice. Ei bine, aici e aici! Muncă multă, praf ca la balamuc și zgomot infernal … Este cel mai delicat moment al unei renovări din punctul de vedere al relației cu vecinii. Dacă nu iese cu scandal acum, puțin probabil să mai iasă cu altă ocazie 🙂 Electricienii trebuie, practic, să sape șanțuri noi prin beton, ceea ce provoacă o gălăgie teribilă, ba chiar ai senzația că se dărâmă blocul …

Operațiunea asta a durat 5 zile. Dar 5 zile foarte intense, cu vacarm continuu între orele 9-13 și 15-18. Știți că zgomotul unei bormașini în beton e super-deranjant chiar dacă durează doar câteva minute. D-apăi ore la rînd, zi după zi … Le cerem încă o dată scuze vecinilor pe această cale 🙁

Cam așa se ramificau șanțurile în podeaua apartamentului nostru:

Electricienii noștri aveau o mașină specială de canelat. Mare avantaj! Altfel, dacă ar fi tăiat șanțurile cu flexul, ar fi durat mult mai mult

Pasul 4: tragerea cablurilor pe poziții. Operațiune care a durat încă o săptămână, fiind vorba despre multe cabluri. Iată:

Info despre instalatia electrica de la Apartamentul22

  • s-a lucrat pe cupru
  • conductor iluminat FY 1,5, conductor prize FY 2,5, conductor AC sau cuptor electric FY 4
  • toate cablurile au fost trase prin tub PVC (nu copex)
  • am vrut prize și în băi, așa că s-a impus folosirea unui disjunctor diferențial
  • tablou electric Gewiss, siguranțe Schneider
  • am mers pe sistem modular Gewiss, iar aparatajul ales (întrerupătoare & prize) a fost din gama Gewiss Chorus One alb-lapte. Ceva mai scump, adică. Nu top-class, dar nici entry-level. De exemplu, o doză de 2 module + suport + ornament + 2 întrerupătoare = 33 de lei.
  • am făcut cumpărăturile la un magazin numit Electro Total Distribution, de pe soseaua Vergului.
  • în toată casa avem acum doar becuri LED
  • circuitele pentru televizoare au avut și cablu de date UTP – am preferat să trag internet direct prin cablu în smart TV-uri, ca să nu încarc wifi-ul
  • materialele si aparatajul pentru refacerea integrală a instalației electrice în acest apartament de 4 camere au costat 3.826 de lei

Recomandare electrician

Totul a fost gata în 15-20 de zile. Asta în condițiile în care electricienii cu care am lucrat noi au fost serioși, punctuali, muncitori și pricepuți. Amândoi sunt electricieni autorizați și lucrează la o firmă de intervenții. S-au întors la Apartamentul 22 la finalul renovării, ca să monteze prizele, întrerupătoarele și obiectele de iluminat.

Contact electrician București » Costel: telefon 0734 711208

De unde am cumpărat lustre, aplice, spoturi?

Am umblat prin toate magazinele mari cu materiale de constructii, pentru că ne-am hotărât greu. Unele obiecte de iluminat le-am luat din Leroy Merlin si BricoDepot, altele din Dedeman sau Hornbach.

Obiectele de iluminat din toată casa au costat 1.264 lei. Este vorba despre 3 spoturi LED pentru holuri, 2 spoturi led pentru băi, 1 spot pentru balcon, 1 neon pentru bucătărie, 2 aplice pentru dormitoare, 1 lustă pentru dormitorul matrimonial și 1 lustă pentru living.

Dacă nu aveți timp de pierdut prin magazine, puteți cumpăra online absolut totul – corpuri de iluminat, prize, becuri LED etc  exemple AICI. Uneori chiar puteți ieși mai ieftin cumpărând online!

 

CITEȘTE și:

 Cât costă renovarea unui apartament de 4 camere? Iată lista completă a cheltuielilor

 FOTO: Așa arată Apartamentul 22 după o renovare completă!

34 comments
  • Domnica Jitariu at

    Un nr de contact al echipei care a făcut instalația electrica ? Multumesc

    • Oana
      Catalin at

      Bună ziua. Numărul de telefon este în articol, chiar sub fotografia electricianului 🙂

      • Andreea Dumitru at

        Buna ziua. Eu tot nu pot vedea numarul de telefon. Poate l-ati sters intre timp. Mi-l puteti da? Multumesc.

  • Domnica Jitariu at

    Multumesc…Nu l – am vazut.?

  • DE at

    Nu se mai face incalzire cu lampa si lipit firele in doza…de multa vreme…Asa ceva in germania este Scheise…

    • Romeo at

      Pentru o rezistență mărită la consum, cu lampa și cositor este cel mai bine. Pentru lucru rapid se folosesc cleme sau riglete de distribuție, dar curentul suportat de acele cleme/riglete este mult mai mic decât în cazul de față. Că aspect este mai frumos cum spui tu, din punct de vedere calitativ este mai bine cum au făcut ei.

      • Nelu at

        Cînd încălzești cu lampa se afuma și nu mai prinde cositorul.Lampa o folosesc pentru a încălzi pipa electricianului care conține cositor iar firele răsucite se introduc în pastă decapantă apoi în baia de cositor topit.Asa se cositoresc .

      • Sorin at

        Corect!!

      • ion din balon at

        cositorirea nu exista in vestul europei, este o moda sovietica de care romanii se despart greu ca ei dupa ce ies din scoala nu mai citesc nimic.clemele wago rezista oricum baga conductorul orice prost, sunt standardizate si testate in laboratoare la care romanii doar viseaza si cele mai banale dintre ele care se folosesc peste tot in rezidential au curentul nominal in monofazat 32A, cat tot bransamentul…la bloc de obicei e 25A generala pe apartament…asa ca…nu mai cositoriti si daca cositoriti nu cu lampa in orice caz!

        • Cam asta ar fi concluzia.
          Avand in vedere ca normativul pt instalatii electrice in vigoare (I7/2011) interzice cositorirea…e clar ca e neconform acest aspect.

          In caz de ceva, e semnatura electricianului pe lucrare si el raspunde de instalatie pe toata durata exploatarii ei.

  • Daniel at

    Exista masina de taiat slituri on beton care face zgomot foarte mic!Nu se taie santuri in betonul unui bloc cu dalta de la rotopercutor ca-ti pui lumea in cap!

    • Oana
      Oana at

      Da, o astfel de mașină specială s-a folosit la noi. Avantajul este viteza de executie, dar zgomotul e aproape la fel …

    • Se vede dupa santuri ca au folosit ce trebuie, dar betonul tot beton e.
      Doar la alte materiale (caramida etc) mai scapi de ceva zgomot.

  • Andrei at

    Nu stiu cat de bun este domnul Costel dar cu siguranta este scump.
    Pentru refacerea instalatiei electrice dintr-o garsoniera mi-a cerut 1300 euro.

    • PCiprian at

      Cu siguranta arunca un pret ori pentru a scapa de tine, ori domnului Costel nu i-a facut bine recomandarea de pe Apartamentul22.ro
      1200 euro mi-a cerut pentru o garsoniera de 19.80 mp!

  • lari at

    Si 4.400 de lei pentru un apartament cu 5 incaperi nu suna mai ieftin? :))

  • Răzvan at

    Foarte mare timpul de execuție. În 7 zile îl mâncăm apartamentul.pe bune

  • Costinel at

    Nu este deloc serios Dl. Costel. Am inceput o instalatie electrica cu acesta si a venit o zi da una ba dupa bunul chef motivand fiecare intarziere ca e prins in multe proiecte. Lipsa de profesionalism.

  • Marian at

    Scump. Instalatia NU SE cositoreste cu flacara lampii direct pe fire ! Se da cu o pasta pe fire iar apoi exista o ,,pipa” in care e topit cositorul si firele sunt introduse in acea pipa. Aprecierile sa le faca cine se pricepe ! Dumneavoastra asa vi s-a spus ca e bine si a-ti luat-o de buna . Nu e chiar asa.La pasul 3 ,la poza din mijloc, vad cum a facut sant sa treaca alimentarea din priza in priza. Conductorul pentru A.C. nu trebuie de 4 ! Daca va uitati la cordonul lui de alimentare , e de 1,5 ! Poate profesionisti doar cu spartul si incasatul fiindca in rest….

    • Instalatia electrica nu se cositoreste. Punct.
      Normativul I7/2011 specifica clar asta.
      Aceasta este legislatia in domeniul instalatiilor electrice si e valabila din 2011.
      Lucrarea a fost facuta in 2017 si acest aspect al lucrarii este neconform.

      Ha, da, asa eset cu firele.
      AC consuma ~1,5kW, ajunge conductorul normal pt orice priza, de 2,5mmp (3,7kW incarcare nominala pe circuit).
      Idem si la Cuptor, care consuma ~2kW.
      Corect totusi ca a folosit circuite dedicate!

  • cristina at

    dezamagitor…dl costel
    scump si fara calitate …. l-am girat cu incredere si nu metita …. ne-am ales cu o instalatie fara impamantare …. prize montate pe verticala ….iar la baie ne-a lasat sa ne descurcam singuri…

  • Daniel at

    Îmi pare rău sa-ți spun dar este o instalație care se facea acum 20 ani ,în primul rand pentru o instalație Bună circuitele sa trag cu cabluri de 3×1,5 pentru iluminat și 3×2,5 pentrupa prize nu prin copexcelenta și nici țevi pic, atentie cabluri unifilar e ignifuge ,iarespectiv dacă ne gândim ca nu ai montat impamantare aia nu sunt meseriaș, recomandarea mea e sa pui un diferential general.Poți sa mă întrebi dacă ai vreo nelămurire.

    • George at

      3×1,5 ecranat ,doar pe plafoamele de rigips pentru spoturi! In rest 1×1,5 sau 1×2,5 pe trei culori prin tubulatura copex nu prise pur si simplu in mortar. Ce recomanzi tu 3×2,5 se foloseau odata in tencuiala. Așa ceva se foloseste doar in UK ,primitiv!!!

    • Vali at

      Treaba de 2 lei la pret de 10 lei… cam asa suna oferta d-lui Costel!
      Sa ma mai lase electricienii astia de pe timpul lui Cuza, cu cositorul lor si cu conductorul lor solid(cea mai mare prostie posibila)!!!
      Orice producator de aparatj/conectica respectabil(si aici sunt multi) iti spune in fisa tehnica cat si cum duce amperaj fiecare conector, in conditiile unei instalari corecte.
      Pe parte de tubulatura, este bun si copexul si tubul PVC, in functie de locatie, zidarie sau cerintele clientului/proiectantului. Ce am vazut in pozele de mai sus este o bataie de joc cap-coada!!!

      Santurile alea prin pardoseala arata ca palmierul burj-kalifa, in varianta romaneasca. Tuburile nu se ingroapa dupa bunul plac. Exista normative care iti impun pozitia, directia si distanta fata de tavan/perete!

      Despre parte de “sudura” cu lampa direct pe cabluri nu am cuvinte sa descriu…. e prea mult pentru mine 🙂 La ce lucrare a facut dl Costel sau cum il mai cheama, recomand stingatore la indemana in casa si un comutator generel pentru toata instalatia electrica pentru perioadele cand plecati de acasa !! In rest e bine, daca a fost punctual si parolist!

    • Sorin at

      Sigur cu cablu myy se face o instalatie sub tencuiala, ca atunci cand apare o problema la cablaj sa trebuiasca sa spargi din nou peretele ca sa inlocuiesti cablajul, nuu?!!
      CEL MAI BINE INSTALATIA SE EXECUTA INGROPAT CU TUB PVC SAU CU COPEX SI CABLAJUL CU CONDUCTOR FY 1,5 ILUMINAT SI FY 2,5 PENTRU CIRCIUTE DE PRIZE!

  • Gabriel at

    Fire rasucite si cositorite??? Astia sunt electricieni priceputi???

    Rezistenta electrica a acestei legaturi este foarte mare.

    Ca alternative ai fi avut:
    -Sertizare – cea mai buna legatura posibila daca se executa cu un cleste hidraulic, se foloseste tubul de cupru corespunzator sectiunii totale a firelor si daca nu se adauga prea multe fire in legatura.
    -Cleme rapide (Wago, Obo etc.) – ar fi urmatoare optiune dupa sertizare, deoarece sunt usor de utilizat si extrem de eficiente.

    Regletele nu ar fi o optiune desi sunt mai bune decat firele rasucite deoarece multe se slabesc in timp si conexiunea nu mai este la fel de ferma precum a fost in momentul instalarii. Eu nu le-as folosi in instalatia mea electrica.

    • Sorin at

      Cositorirea legaturilor la o instalatie electrica este cea mai sigura operatie,nu se slabeste deloc in timp deoarece legaturile se introduc in acid sulfuric si va dati seama ca acidul decapeaza sigur toata legatura rasucita,dupa aceea se introduce in pipa cu cositor,asa ca nu are cum sa se slabeasca legatura in timp.
      La sertizat trebuie sa fii foarte atent mai ales daca ai mai multe fire intr-o legatura,deoarece daca s-a incalecat un fir cind se sertizeaza se strica toata treaba,nu mai exista suprafata mare de contact si serios vorbind nu stiu cine sta sa faca sertizare la zeci de legaturi in doze.
      Sertizari se fac doar in tablouri de comanda si automatizari,chiar si in tablourile de sigurante la locuinte.
      De regula chiar este nevoie sa adaugi multe fire in legatura.

      • Roxana at

        Buna ziua. Imi puteti lasa un numar de contact al dumneavoastra, dle Sorin, va rog. Par pertinente comentariile dumneavoastra.
        Multumesc

      • ion din balon at

        cositorirea este o porcarie fara niciun standard. cauta standardul cositoririi la VDE sau DIN sau IEC. nu se practica nicaieri inafara de spatiul ex sovietic, dar pana si acolo s-a renuntat la el practic cand au dat rusnacii dupa ce au iesit din pestera de wago. sunt curios cum cositoresti myf-ul adica litatul ca doar ala se sertizeaza, FY-ul nu se sertizeaza :)) wago si ceilalti au un standard in spate, teste in laboratoare la care dorelul cositorist nici nu viseaza noaptea, certificari si practic este IMPOSIBIL sa gresesti legatura in doza si tot timpul este STANDARD. cand auziti de cositoraci fugiti ca aia n-au mai pus mana pe carte de cand au terminat liceul/profesionala si s-au autorizat pe baza experientei!

  • Andu at

    Caut o echipa ptr a inlocui instalatia electrica intr o gars de aprox 38 mp, constructie 1964, vechea instalatie cred ca vine prin tencuiala. Nu doresc ceva spectaculos, caut solutia cea mai simpla : 2 prize cu impamantare in bucatarie, 1-2 prize pe hol, 3 prize in camera,eventual una pe balcon. Lumini hol, bucatarie, baie, camera. Rog sa ma contactati daca credeti ca ma puteti ajuta. Tel: 0722.664.568

    • florin at

      de ce a fost nevoie de conductor cu sectiunea de 4mm daca aerul conditionat de 12 btu nu are mai mult de 6-8 amperi?

  • Valentin at

    Corect, electricieni de la Enel , pun pariu ca nu au auzit de bus bar sau de protectie la supratensiune , ce sa mai spun de termice clasa B 🙂

  • ion din balon at

    romania e plina de eroi :))

  • Gabriel Bica at

    moama ce de experti aici…unu mai sus ..analfabet cu diploma…abia am inteles ce voia sa zica….altu ne zice de copex si teava ca sa poti schimba firele peste 100 de ani…altu ne zice ca e bun cositorul ca tine mult si bine…altu(Costel) pune sectiune 4 mm pe Aer conditionat..in ideea in care el are bransamentul la apartament de sectiune 4 mm si aluminiu….tulai mama…pot sa ghicesc usor..toate disjunctioarele sunt curba C…in fine..1.Nu trebuie copex!!!se merge frumos cu conductor INTENC si NYM-J direct in tencuiala (pentru habarnisti,google,Germania,normative,vedeti cum ingroapa aia conductorii direct in tencuiala, sapa fara copex sau teava,si au garantie peste 50 de ani acesti conductori)2.Cositorirea e defapt o marlanie pentru ca Dorel si Costel stiu ca acele cleme Wago costa destul de mult mai ales cele cu 5-6 posturi..si o ard cu “cositorul” e bun…daaa..mai ales cu lampa de instalatii pana fierbe mantaua pe conductor…..3.Daca esti electrician smecher si sti ce faci NU FACI DOZE DE DERIVATIE!!!Decat atunci cand depasesti 15-20 de metri lungime a conductorului care face alimentarea!!in rest,se fac legaturile IN TABLOU!nu il umpli pe om de capace si doze intr-un apartament de 30 de mp….4.Daca sistemul e TNC(asa e la blocuri de cele mai multe ori ) il faci TNC-S.Separi PE din PEN..ca sa ii faci pamantare!ca nu are!5.Ii pui diferential nu pt ca are prize in baie!!!II pui pe general,si ii pui releu monitorizare faza cu contactor ca poate are un smart tv de 100000 de ron si Enelu trimite pe retea intr-o zi 270 de volti…si ai lucrat la instalatie 2 saptamani ca sa ii platesti la om tv-ul pentru ca tu nu te-ai gandit la un amarat de releu…!”Nu trebe!!,merge ca doara ai siguranta de 25 de amperi curba C pentru tv-u”….hai bafta ca m-am plictisit…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.