Cum la Apartamentul22 ne-am propus o renovare completă, evident că pe lista cu lucrări obligatorii am trecut din start si refacererea instalatiei electrice.
Blocul e din ’82 si instalația originală fusese schimbată acum vreo 15 ani. Se trecuse pe cupru, dar s-a folosit un copex de slabă calitate, care nu permitea intervenția în caz de nevoie. În plus, era nevoie să refacem circuitele și să tragem prize mai multe, în poziții noi. Așa că am pornit la drum 🙂
Pasul 1: găsirea unor electricieni buni. Am avut noroc la capitolul “recomandare electrician” și am bătut palma destul de repede cu o echipă formată din doi buni meseriași: Costel și Ion. Manopera refacere instalatie electrica: 4.400 lei. Iar durata lucrării a fost estimată la 2-3 săptămâni.
Pasul 2: ne-am gândit la noile poziții ale prizelor și întrerupătoarelor, am decis ce consumatori vom avea în fiecare cameră (de exemplu, am fost mai atenti la bucatarie, pentru ca o folosim intensiv, testăm tot felul de retete culinare, așa ca am ales un cuptor mai performant) si apoi am făcut schema pe baza căreia urmau să se refacă circuitele. Ăsta e un pas foarte important, pentru că după ce se fac șanțurile e mai greu să tragi prize pe alte poziții decât cele inițiale.
Nouă nu ne-a ieșit perfect, am greșit cu câțiva centrimetri aproximarea unor poziții pentru că la acel moment nu știam exact dimensiunile mobilei, așa că la două televizoare încă avem prelungitoare și fire vizibile… În rest e foarte confortabil să faci totul așa cum vrei tu! De exemplu:
- am tras prize speciale în dreptul fiecărei noptiere, pentru a avea la îndemână încărcătoarele de telefon și laptop, fără să ne mai împiedicăm în prelungitoare
- în anumite locuri am pus întrerupătoare tip cap-cruce și cap-scară. Adică aprinzi becul de la un întrerupător și îl oprești de la altul. E comod mai ales în dormitoare, nu te mai ridici din pat să stingi lumina dacă ai întrerupător conectat lângă noptieră
- fiecare consumator mare (cuptor electric, aer condiționat, mașini de spălat etc) are circuit propriu.
Cam așa arăta planul desenat de noi cu carioci 🙂
Pasul 3: refacerea circuitelor electrice. Ei bine, aici e aici! Muncă multă, praf ca la balamuc și zgomot infernal … Este cel mai delicat moment al unei renovări din punctul de vedere al relației cu vecinii. Dacă nu iese cu scandal acum, puțin probabil să mai iasă cu altă ocazie 🙂 Electricienii trebuie, practic, să sape șanțuri noi prin beton, ceea ce provoacă o gălăgie teribilă, ba chiar ai senzația că se dărâmă blocul …
Operațiunea asta a durat 5 zile. Dar 5 zile foarte intense, cu vacarm continuu între orele 9-13 și 15-18. Știți că zgomotul unei bormașini în beton e super-deranjant chiar dacă durează doar câteva minute. D-apăi ore la rînd, zi după zi … Le cerem încă o dată scuze vecinilor pe această cale 🙁
Cam așa se ramificau șanțurile în podeaua apartamentului nostru:
Pasul 4: tragerea cablurilor pe poziții. Operațiune care a durat încă o săptămână, fiind vorba despre multe cabluri. Iată:
Info despre instalatia electrica de la Apartamentul22
- s-a lucrat pe cupru
- conductor iluminat FY 1,5, conductor prize FY 2,5, conductor AC sau cuptor electric FY 4
- toate cablurile au fost trase prin tub PVC (nu copex)
- am vrut prize și în băi, așa că s-a impus folosirea unui disjunctor diferențial
- tablou electric Gewiss, siguranțe Schneider
- am mers pe sistem modular Gewiss, iar aparatajul ales (întrerupătoare & prize) a fost din gama Gewiss Chorus One alb-lapte. Ceva mai scump, adică. Nu top-class, dar nici entry-level. De exemplu, o doză de 2 module + suport + ornament + 2 întrerupătoare = 33 de lei.
- am făcut cumpărăturile la un magazin numit Electro Total Distribution, de pe soseaua Vergului.
- în toată casa avem acum doar becuri LED
- circuitele pentru televizoare au avut și cablu de date UTP – am preferat să trag internet direct prin cablu în smart TV-uri, ca să nu încarc wifi-ul
- materialele si aparatajul pentru refacerea integrală a instalației electrice în acest apartament de 4 camere au costat 3.826 de lei
Recomandare electrician
Totul a fost gata în 15-20 de zile. Asta în condițiile în care electricienii cu care am lucrat noi au fost serioși, punctuali, muncitori și pricepuți. Amândoi sunt electricieni autorizați și lucrează la o firmă de intervenții. S-au întors la Apartamentul 22 la finalul renovării, ca să monteze prizele, întrerupătoarele și obiectele de iluminat.
Contact electrician București » Costel: telefon 0734 711208
De unde am cumpărat lustre, aplice, spoturi?
Am umblat prin toate magazinele mari cu materiale de constructii, pentru că ne-am hotărât greu. Unele obiecte de iluminat le-am luat din Leroy Merlin si BricoDepot, altele din Dedeman sau Hornbach.
Obiectele de iluminat din toată casa au costat 1.264 lei. Este vorba despre 3 spoturi LED pentru holuri, 2 spoturi led pentru băi, 1 spot pentru balcon, 1 neon pentru bucătărie, 2 aplice pentru dormitoare, 1 lustă pentru dormitorul matrimonial și 1 lustă pentru living.
Dacă nu aveți timp de pierdut prin magazine, puteți cumpăra online absolut totul – corpuri de iluminat, prize, becuri LED etc ⇒ exemple AICI. Uneori chiar puteți ieși mai ieftin cumpărând online!
CITEȘTE și:
⇒ Cât costă renovarea unui apartament de 4 camere? Iată lista completă a cheltuielilor
Un nr de contact al echipei care a făcut instalația electrica ? Multumesc