Articol recomandat de BrownStone, companie specializata in slefuire si finisare piatra naturala.
In cele ce urmeaza iti prezentam cateva idei pentru o utilizare eficienta si de bun gust a pietrei naturale in amenajarea interioara a unei locuinte.
Granitul si marmura sunt probabil cele mai cunoscute pietre naturale folosite in amenajarile interioare dar pe aceasta lista putem adauga travertinul, andezitul, ardezia sau onixul.
Vom exemplifica utilizarea pietrei naturale in amenajarile interioare folosind granitul si marmura dar inainte de asta este esential sa intelegem la nivel elementar cele doua roci.
Granitul este o roca vulcanica, din categoria silicatilor, foarte dura, impermeabila si rezistenta la factori externi. In amenajarile interioare reprezinta o alegere exceptionala pentru cei care pun pret pe durabilitate si latura practica. Varietatea cromatica este limitata la culori inchise dar daca iti place negrul si stilul minimalist atunci nu ai cum sa nu apreciezi acest material!
Marmura este o roca metamorfica, din categoria carbonatilor, cu aspect spectaculos datorita venaturilor, acele striatii intr-o combinatie infinita de forme si culori. Duritatea si rezistenta sunt mult mai scazute in comparatie cu granitul dar compenseaza prin unicitate si reprezinta alegerea perfecta pentru un interior original si creativ.
De ce sa folosesti piatra naturala in amenajarea interioara a locuintei?
Spre deosebire de materialele obtinute in urma productiei in serie, materialele naturale aduc un plus de unicitate si creativitate oricarui spatiu interior. In plus, piatra naturala este practica deoarece se curata si dezinfecteaza usor. De exemplu, un perete placat cu piatra versus un perete cu tapet sau lavabil: la cele din urma, microbii se aduna in timp si sunt mai greu de indepartat comparativ cu o suprafata naturala. Atentie insa la dezinfectantii si substantele folosite mai ales in cazul marmurei si travertinului care au o compozitie poroasa – unele reactii chimice avand un efect negativ ce duce la deteriorare in timp.
Investitia financiara in amenajarea interioara cu piatra naturala poate fi destul de mare, de aceea amortizarea se produce in timp indelungat. Granitul poate rezista zeci de ani, operatiunile de mentenanta putand fi destul de rare. Marmura in schimb este mai sensibila la actiunea factorilor externi precum nisip, saruri, grasimi, acizi si necesita mai multa grija, prin urmare si o mentenanta realizata mai des si cu atentie. Vestea buna este ca in urma operatiunilor profesionale de slefuire se poate restaura sau reconditiona. Da, vorbim despre marmura ciobita, fisurata sau patata! Intretinute corect, aceste materiale nu au nevoie de inlocuire zeci, poate sute de ani daca ne raportam la cladiri si monumente istorice.
Imagini din portofoliul BrownStone, inainte si dupa restaurarea profesionala a unei pardoseli din marmura in urma careia s-au remediat semnele uzurii si s-a recapatat stralucirea naturala a pietrei
Datorita faptului ca investitia initiala este mai mare, va creste si valoarea locuintei. Din punctul nostru de vedere piatra naturala nu s-a demodat niciodata, ba chiar se reinventeaza mereu datorita trend-urilor la care contribuie arhitectii, designerii creativi si talentati.
Revenind la utilizarea propriu-zisa. poti folosi piatra naturala aproape in orice camera si colt al locuintei tale.
Pardoseala din piatra naturala este des intalnita. Daca doresti sa elimini caloriferele din casa, apeleaza la un sistem de incalzire prin pardoseala iar randamentul termic cel mai bun il vei obtine printr-o pardoseala de granit sau marmura. Bonus: pe timpul sezonului cald pardoseala din piatra naturala va ramane rece.
Plintele din piatra naturala sunt de asemenea foarte rezistente si durabile.
In bucatarie granitul sau pietrele din categoria silicatilor sunt de preferat – mai ales daca in acea bucatarie se gateste des. Aburii, acizii sau uleiurile sunt periculoase pentru marmura dar nu si pentru granit care este impermeabil. Cele mai rezistente blaturi de bucatarie la zgarieturi si pete sunt, evident, cele din granit.
Amenajare bucatarie cu piatra naturala si lemn. Sursa foto: https://www.pexels.com/
In baie aplicabilitatea pietrei naturale este maxima. Se poate folosi pentru pereti, se pot realiza polite sau chiar cazi. Trebuie totusi luat in calcul faptul ca intr-o baie se produce umezeala, exista diferente de temperaturi si se acumuleaza grasimi. Aspectul unei bai in care se foloseste marmura este intr-adevar deosebit dar trebuie sa acorzi atentie mai mare intretinerii pietrei naturale prin metode nedaunatoare. De-a lungul anilor marmura se poate uza, ciobi, zgaria sau pata dar asa cum spuneam mai sus operatiunile de restaurare ii prelungesc considerabil durata de viata, fara a fi obligatorie inlocuirea placilor. Acest lucru este posibil datorita echipamentelor si tehnicilor de slefuire moderne insa la momentul actual aceste operatiuni sunt greu accesibile utilizatorului obisnuit ci doar profesionistilor care au echipamentele si experienta necesara unei astfel de lucrari.
Piatra naturala, in special silicatii, reprezinta o alegere ideala pentru hidroizolatii sau glafuri.
Daca ne referim la diverse decoratiuni interioare, stalpi interiori, seminee, etc. marmura poate fi alegerea potrivita datorita aspectului si cromaticii.
In concluzie
Utilizarea pietrei naturale in amenajarea unei locuinte nu este doar un simplu moft ci o investitie pe termen mediu si lung in materiale foarte rezistente si practice pentru un plus de igiena. Nu sunt de neglijat nici aspectului original sau valoarea proprietatii tale care va creste odata cu calitatea materialelor folosite.
Noi, cei de la BrownStone, recomandam folosirea pietrelor din categoria granitului pentru lucrarile unde se pune accent pe durabilitate iar marmura pentru lucrarile unde se pune accent pe estetica si creativitate.
Granitul poate fi mai scump comparativ cu marmura fara sa luam in calcul exceptiile cauzate de raritatea unui material. Slefuirea si finisarea granitului sunt mai dificile din cauza duritatii si s-ar putea sa nu ai de ales intre atat de multi specialisti pe piata din Romania. In domeniul slefuitorilor de piatra naturala se spune ca apogeul meseriei este atins atunci cand cineva stapaneste arta de a slefui aceasta piatra naturala.
Montajul este esential pentru calitatea si garantia in timp a unei lucrari cu piatra naturala. Studiaza bine piata si apeleaza la profesionisti cu experienta relevanta in lucrarile cu marmura, granit sau alte pietre.
Daca ti-a placut acest articol te invitam sa afli mai multe despre lumea pietrelor naturale pe blogul BrownStone.
Si nu in ultimul rand, o parte din lucrarile noastre pot fi vazute pe canalul de Youtube al companiei.
Firma noastra a participat la lucrari in 6 tari europene, in portofoliul nostru exista lucrari de mari dimensiuni pentru centre comerciale, ansambluri rezidentiale, cladiri de birouri, sali de evenimente, hoteluri sau cladiri / monumente cu valoare culturala si istorica.
*articol publicitar